Financiële bijdrage gebiedsontwikkeling
De omgevingsvisie schetst de ruimtelijke ambitie van de gemeente tot 2040. De wijze van uitvoering wordt opgenomen in de Omgevingsprogramma’s en/of uitvoeringsparagraaf en geven aan op welke wijze we invulling gaan geven aan de ambities. Het is niet mogelijk om in de omgevingsvisie exact te benoemen welke ambities we de komende twintig jaar gaan realiseren en welke financiële impact deze ambities hebben.
Kosten uitvoering
(Omgevings)programma’s, projecten en fysieke maatregelen die volgen uit de omgevingsvisie kunnen investeringen en kosten met zich meebrengen.
Het gaat om:
- Gebiedseigen kosten: kosten voor het plangebied, zoals grondwerken, bouw- en woonrijp maken, plankosten.
- Bovenwijkse voorzieningen: kosten voor meerdere gebieden, zoals een rotonde, rondweg.
Bovenplanse verevening
Tenslotte is er een categorie bovenplanse verevening, waarmee over meerdere gebieden kosten kunnen worden verhaald of verevend. Bovenplanse verevening en Bijdrage Ruimtelijke Ontwikkelingen zijn kosten die op initiatiefnemers verhaald kunnen worden. Deze kosten zijn in de Wro en in het Omgevingsbesluit benoemd. Met inwerkingtreding van de Omgevingswet en Aanvullingswet Grondeigendom worden deze kosten geïntegreerd in ‘Financiële bijdragen ontwikkeling’.
Kosten verhalen op initiatiefnemer
De Omgevingswet verplicht overheden om bepaalde kosten voor naar evenredigheid te verhalen op initiatiefnemers. Het heeft de voorkeur om de plankosten en evt. vereveningsbijdragen op vrijwillige basis te regelen (dat is veelal met een anterieure overeenkomst). Wanneer dat nodig is wordt uitgegaan van een afdwingbare bijdrage. Dat kan in de vorm van een exploitatieplan of andere vorm van kostenverhaal. Ook kan dit via vereveningsbijdragen, bijvoorbeeld. voor een naar prijsklasse evenwichtige samenstelling van de woningvoorraad of fondsbijdragen. Kosten verhalen financiële bijdragen worden vooruitlopend op het omgevingsplan nadergeregeld in uitvoeringsregels dan wel een verordening.