Halfopen griendenlandschap

De Halfopen griendenlandschap is een halfopen veenweidegebied, met grienden, rietvelden, natte bosjes en open graslanden. Het gebied kent hoge natuurwaarden. De Diefdijk is als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie een belangrijk cultuurhistorisch element. In het gebied liggen geen dorpen of stadjes.

Hoge natuurwaarden

Het halfopen landschap wordt gevormd door een mozaïek van natte blokvormige landschapselementen in de vorm van grienden, rietvelden en bossen. De natte broekbosstroken bestaan uit hakhout-, broek- of geriefhoutbosjes met een rijke variantie aan gebiedseigen bomen en struiken: Zouweboezem (beschermd), Autenapolder, Bolgerijenpolder, Kortgerechtpolder. Door de hoge natuurwaarden is het ook een mooi gebied om te wandelen of te fietsen.

De Diefdijk

Een belangrijk cultuurhistorisch element in het gebied is de Diefdijk in het oosten, die het gebied heeft beschermd tegen overstromingen. Daarnaast is het gebied met de Diefdijk en Lingedijk onderdeel van het werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie en is, net als het Veenweidelandschap ook dit gebied onderdeel van het inundatiegebied van de oude Hollandse Waterlinie.

Door het gebied lopen een aantal bebouwingslinten, waarin een hechte gemeenschap te vinden is. Het gebied wordt doorsneden door beide snelwegen en het Merwedekanaal. Deze vormen een barrière, zowel voor mens als voor plant en dier. Door de nabijheid van op- en afritten op de snelwegen is het gebied goed bereikbaar.

Te beschermen waarden

  • Hoge natuurwaarden, zowel in als om de beschermde natuurgebieden.
  • Mozaïekvormige natte blokvormige landschapselementen van grienden, rietvelden en bossen.
  • Werelderfgoed Nieuwe Hollandse Waterlinie (Diefdijk en Lingedijk) en omgeving en gehele gebied inundatiegebied Oude Hollandse Waterlinie.
  • Behoud van bebouwingslinten één- of tweezijdig. Bebouwingslinten worden niet volgebouwd.

Mogelijke ontwikkelingen

  • Toekomstbestendige landbouw, zoals duurzame natuur inclusieve landbouw, agrarisch natuurbeheer, kringlooplandbouw of alternatieve (natte) teelten.
  • Transformatie van stoppende agrarische bedrijven naar een woning of andere passende functie, waarbij het landschap wordt versterkt.
  • Functies die bijdragen aan het beheer en versterking van natuurwaarden, zoals nieuwe landgoederen, voedselbossen, herenboeren.
  • Collectieve woonvormen in combinatie met zelfvoorzienend zijn (voedselbos, moestuinen e.d.).
  • Kleinschalige, extensieve waterrecreatie, zoals vaarrecreatie, fiets- en wandelmogelijkheden en speelplaatsen in de natuur, gecombineerd met ondersteunende voorzieningen (TOP’s).