Hoe zien we 2040 voor ons?
In 2040 is het goed leven in Vijfheerenlanden. Vijfheerenlanden wordt gekenmerkt door een groen hart met rust en ruimte. Een bijzonder landschap met hoge cultuurhistorische- en natuurwaarden, ook op nationaal niveau.
Hierin liggen kleine tot middelgrote woongemeenschappen (buurtschappen, bebouwingslinten, dorpen en historische steden) met benodigde voorzieningen, met een eigen identiteit die door de jaren heen levend is gehouden.
Iedereen, inwoners en bezoekers genieten van dit mooie gebied, de rust en de ruimte. Hier kun je heerlijk fietsen, wandelen en genieten van een ijsje bij de boer. Op zo’n manier, dat het hier goed toeven is voor wie in Vijfheerenlanden woont en werkt.
Het buitengebied
In het buitengebied hebben agrariërs hun bedrijfsvoering in de loop van de jaren aangepast en verduurzaamd. Deels is het grasland omgevormd tot teelten die beter bestand zijn tegen de klimaatverandering. De natuurwaarde en de biodiversiteit van het agrarisch gebied is versterkt. Natuurgebieden zijn uitgebreid en met elkaar verbonden. Het buitengebied is grotendeels toegankelijk voor wandelaars en fietsers.
Grote hoeveelheden neerslag kunnen goed worden verwerkt, zowel in het buitengebied als binnen het stedelijk gebied. We zijn weerbaar tegen overstromingen en er zijn voldoende koele plekken voor mens en dier.
Ontwikkelingen rondom de woonplaatsen zijn en worden zoveel mogelijk in balans met de natuur en de cultuurhistorie uitgevoerd. Zo zijn er een aantal werklandschappen ontwikkeld, geïntegreerd in het landschap, waar ruimte is voor lokaal en regionaal ondernemen.
Dorpen en steden
In de wijken en dorpen hebben inwoners een grote rol bij het ontwikkelen van hun leefomgeving. Aandacht voor een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving is daarbij vanzelfsprekend. Noodzakelijke voorzieningen zijn in de woonomgeving aanwezig of goed te bereiken. Denk aan de boodschappen, zorg, sociale ontmoeting en beweging.
Door de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen van energie is de uitstoot van schadelijke stoffen fors minder geworden. Dit is positief voor de kwaliteit van de leefomgeving. Het opwekken van duurzame energie doen inwoners deels zelf of samen, passend in de eigen woonomgeving.
Op het gebied van mobiliteit is er veel veranderd. Duurzame mobiliteit is een logische keuze. Voor de korte afstand worden alternatieve vormen van vervoer gebruikt, waarbij de fiets nog altijd populair is.
Dit alles heeft het landschap in een aantal gebieden een ander aanzien gegeven. In andere gebieden is het cultuurhistorisch waardevolle landschap zoals het altijd al was en zijn oude structuren nog zichtbaar en juist versterkt.