Onze doelen: wat willen we bereiken voor 2040

De bloei leidt tot groei en dat betekent een grote vraag naar ruimte voor wonen, werken en een aantal complexe maatschappelijke opgaven. Opgaven die voortkomen uit ontwikkelingen zoals klimaatverandering en de transitie van de landbouw.

De ruimte die dit vraagt heeft effect op de leefbaarheid en op het landschap in onze gemeente. De ontwikkelingen zijn vertaald in vijf doelen die wij als gemeente tot 2040 willen bereiken.

Landschap, water en groen

Tekening van een rivier met twee bomen met de tekst 'landschap, water en groen'

De komende jaren werken we aan een buitengebied waarin natuur, de agrarische activiteiten en recreatie met elkaar in balans zijn. Hierbij hebben we oog voor het landschap dat door de eeuwen heen zijn huidige vorm heeft gekregen en deels van nationaal belang is. Ons buitengebied wordt steeds meer aangepast aan de effecten op bodem en water en we zetten in op een toename van de biodiversiteit.

Wonen

Tekening van een boerderij met het woord 'wonen'

We bouwen ongeveer 5.000 woningen tot 2040. Dit zal zowel via inbreiding (binnen de dorpen en steden) als uitbreiding (tegen de randen van de dorpen en steden) gebeuren. Ook hierbij geldt dat we oog hebben voor het landschap dat door de eeuwen heen zijn huidige vorm heeft gekregen.

Werken

Tekening van een gereedschapskist, een laptop en een kopkoffie met het woord 'werken'

We breiden onze werklandschappen uit met 70-75 hectare voor lokale en regionale bedrijvigheid. Ook bij deze uitbreiding hebben we oog voor het landschap. Daarnaast zetten we in op intensivering en verduurzaming van bestaande werklandschappen. Digitale bereikbaarheid is van belang, voor wonen en werken.

Mobiliteit

Tekening van een auto met een stekker en het woord 'mobiliteit'

Een goede bereikbaarheid is belangrijk om wonen, werken, voorzieningen, recreatie en onderwijs toegankelijk te maken voor iedereen. Er is een mobiliteitstransitie nodig voor een duurzaam vervoersnetwerk waarbij verschillende vervoersmiddelen op elkaar aansluiten.

Energietransitie

Tekening van een zonnepaneel en een zon met het woord 'energie'

Het landelijk doel is om in 2050 energieneutraal te zijn. We bieden daarom ruimte aan het opwekken van duurzame energie en behalen daarmee ons RES-bod (Regionale Energie Strategie) van minimaal 0,072 TWh in 2030. Met de aanwezige windturbines wordt in 2023 een groot deel hiervan al opgewekt. Tot 2030 zetten we nadrukkelijk in op de versnelling van het opwekken van zonne-energie op grote (bedrijfs)daken en zo nodig op het plaatsen van nieuwe windturbines. Daarnaast geven we ruimte aan innovaties op het gebied van duurzame energie. Ook zetten we in op het aardgas-vrij maken van alle bestaande gebouwen, energiebesparing en energieneutraal bouwen in de toekomst.

Deze doelen zorgen voor veranderingen in de manier waarop we onze leefomgeving gebruiken.

Regionale samenwerking

Wij gaan bij de realisatie van de doelen uit van een duurzame, veilige en gezonde leefomgeving. Het realiseren van deze doelen doen we waar nodig in samenhang met andere vraagstukken en op een regionale schaal. Op dit moment vindt de meeste samenwerking plaats in de deelname aan 2 regio’s, Netwerksamenwerking U10 (U10) en GR Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (GR AV). In deze samenwerkingen haken op meerdere opgaven ook provincie(s) en waterschap(pen) aan en soms ook andere gemeenten of zelfs regio’s.