Proceswijzer

Als gemeente kunnen we deze omgevingsvisie niet alleen waarmaken. We doen dit samen met de samenleving. We willen u daarom uitnodigen tot ruimtelijke initiatieven die passen in deze visie. Hoe u uw initiatief of plan kunt voorbereiden, staat in het stappenplan: ik heb een plan.

Kijk eerst in het Omgevingsplan Vijfheerenlanden. Het omgevingsplan is het plan van de gemeente met algemene regels voor de fysieke leefomgeving, vergelijkbaar met het bestemmingsplan dat we nu kennen. Voor iedere locatie staat erin welke activiteiten worden toegestaan, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid. Er staan regels in over welke ontwikkelingen zijn toegestaan en wat er beschermd moet worden. Het omgevingsplan vervangt onder andere het bestemmingsplan als de Omgevingswet in gaat op 1 januari 2024. Als u een (bouw)plan heeft dat past in het omgevingsplan, dan hoeft u dit stappenplan niet te volgen. U kunt uw plan dan direct indienen via het Omgevingsloket (website volgt zodra deze bekend is).

Het gaat hier verder om aanvragen die niet passen in het (tijdelijk) omgevingsplan.

Stappen om verder te komen met uw idee

Heeft u een plan of een initiatief dat u wilt realiseren in de gemeente Vijfheerenlanden? We helpen u graag op weg via dit stappenplan. Onze grondhouding is ‘Ja, mits’. Uitgangspunt hierbij is dat u met uw plan een positieve bijdrage levert aan de leef- en/of werkomgeving en/of aan andere ambities, zoals het versterken van de natuur in Vijfheerenlanden. De in deze omgevingsvisie opgenomen doelen en ambities (of keuzes?) vormen daarbij een toetsingskader. In het stappenplan leest u hoe dat in zijn werk gaat.

Stap 1: Kan uw idee de kwaliteiten van onze gemeente versterken? (check waardenkaart)

Onze gemeente heeft veel kwaliteiten die we willen behouden en versterken. We vinden het daarom belangrijk dat plannen passen bij de kwaliteiten van het gebied. Deze kwaliteiten kunt u vinden in de beschrijvingen bij de waardenkaart. Daar vindt u voor uw locatie de belangrijkste kwaliteiten. Ook ziet u waar u in de uitwerking van uw idee rekening mee moet houden. Uw plan versterkt deze kwaliteiten. De kwaliteiten geven ook mogelijkheden om uw idee te verbeteren. Als u rekening houdt met deze kwaliteiten of als uw plan deze kwaliteiten versterkt, heeft uw idee of plan grotere kans van slagen.

Stap 2: Draagt uw idee bij aan wat wij willen?

In de omgevingsvisie staan 11 ambities/ keuzes. Deze laten zien waar de gemeente zich de komende jaren op richt. Het zijn punten die voor iedereen van belang zijn om ook in de toekomst gezond, duurzaam en veilig te kunnen blijven wonen, leven en ondernemen in onze gemeente. Per punt hebben we concrete doelen geformuleerd. Kijk of uw idee aansluit bij een of meerdere punten of de doelen daarbinnen. Dat maakt uw idee meer toekomstgericht. De punten hebben we ook gebiedsgericht uitgewerkt. Dat staat op onze visiekaart. Kijk of uw idee aansluit bij de visiekaart. Dat maakt uw plan kansrijker.

Stap 3: Past uw plan binnen een goede leefomgeving?

Heeft u de vorige stappen doorlopen? In Nederland gelden wetten en regels, waar we niet omheen kunnen. Deze gaan bijvoorbeeld over natuur en milieu. Het is belangrijk dat uw plan past in een goede leefomgeving en voldoet aan de basisnormen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Op uw plan kunnen ook wettelijke regels van toepassing zijn die te maken hebben met veiligheid of milieuhinder. Breng in beeld welke wetten en regels er voor uw initiatief gelden en hoe u daarop kunt inspelen. U kunt zich laten bijstaan door een adviseur. U krijgt zo een beeld van al het (wettelijk verplichte) onderzoek dat nodig is voorafgaande aan de uitvoering van uw plan. In deze fase hoeft u nog geen onderzoeken uit te voeren, daarmee kunt u starten als duidelijk is of uw initiatief past binnen de gemeentelijke visie en het gemeentelijk beleid (fase 4).

Stap 4: Dien uw plan in bij de gemeente

Vervolgens kunt u uw plan voorleggen aan de gemeente door het indienen van een principeverzoek. Uw plan wordt dan beoordeeld, waarbij onder andere wordt bekeken in hoeverre het plan past binnen de omgevingsvisie en ander relevant gemeentelijk beleid. Indien de gemeente in principeakkoord is met uw plan, dan informeren wij u over het verdere proces. U zult in ieder geval in gesprek moeten gaan met uw omgeving. Mogelijk zijn onderzoeken nodig om de haalbaarheid van uw plan te bepalen.

Ga hiervoor naar de pagina Principeverzoek (Deze link gaat naar een externe website) van de gemeente Vijfheerenlanden.