Regionale samenwerking
Vijfheerenlanden is een gemeente die bewust is van de omgeving, haar strategische ligging en de nabijheid van haar samenleving. De grenzen van de gemeente en zelfs provincie mogen niet beperkend zijn voor alle belanghebbenden van onze gemeente.
Wat willen we bereiken?
Een groot groen landschap, drinkwateropslag, een bloeiende maakindustrie, centraal gelegen midden in Nederland, doorkruist met 2 belangrijke snelwegen van noord naar zuid, een gemeente omringd door drie provincies en gekenmerkt door het rijke cultuurhistorische karakter. Wij kunnen niet anders dan grens-ontkennend samenwerken en onze ligging ten volle benutten. Daarnaast is het is ook een dynamische periode, met toenemende maatschappelijke opgaven die effect hebben op de ruimtelijke ordening en daarmee op de leefomgeving. Samen met andere (decentrale) overheden zetten wij in om een aangename leefomgeving te behouden en versterken. Wij verkennen samen de mogelijkheden en kansen en spelen in op de maatschappelijke opgaven.
Hoe gaan wij dit doen?
De inhoudelijke opgaven bepalen de gewenste samenwerkingen die dan ook kunnen variëren. Wij bezien onze eigen(wijze) oplossingen in samenhang met andere vraagstukken en op een regionale of nationale schaal met focus en zorg. Aansluiten waar de meerwaarde groot is en waar nodig de wetgeving ons voorschrijft.
Op dit moment vindt de meeste samenwerking plaats in de deelname aan twee regio’s, Netwerksamenwerking U10 (U10) en GR Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (GR AV). In deze samenwerkingen haken op meerdere opgaven ook provincie(s) en waterschap(pen) aan en soms ook andere gemeenten of zelfs regio’s.
Netwerksamenwerking U10
In de netwerksamenwerking U10 hebben wij de laatste jaren gewerkt aan een Integraal Ruimtelijk Perspectief (IRP) (Deze link gaat naar een externe website). Samen met 16 Utrechtse gemeenten hebben wij een start gemaakt met de ruimtelijke puzzel met een ontwikkelrichting tot 2040. Als doel een gezonde ontmoetingsplek in een stedelijke regio voor iedereen. Een integrale blik met als thema’s wonen, werken, duurzame bereikbaarheid, energie en water, groen en landschap zijn hierin opgeschreven. Ambities zijn hierin afgestemd en keuzes gemaakt in de vorm van redeneerlijnen. Slim met onze ruimte omgaan met oog voor de identiteit van iedere gemeente. Vanaf 2023 wordt het perspectief actief in bijvoorbeeld allianties verder vormgegeven en tot uitvoering gebracht. Daarnaast vormt het IRP een belangrijk kader voor de omgevingsvisie.
U10 zorgt ook, waar nodig, voor coördinatie en aansluiting op provinciaal- en rijksbeleid, gericht op de regio Utrecht. Samen gaan we voor het verwerven van financiële middelen om de ambities vorm te kunnen geven en uit te voeren. Op alle thema’s, bijvoorbeeld de coördinatie van het MIRT-traject waarin alle (grote) infrastructurele projecten worden geprogrammeerd, de woondeal regio Utrecht om samen tot een impuls en goed verdeeld woningbouw te komen, aansluiting bij de EBU/ROM om de bedrijvigheid in de regio te stimuleren en ondersteunen et cetera.
Regio Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden
De GemeenschappelijkeRegeling Regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (Deze link gaat naar een externe website) (GR AV) is een samenwerking die gebouwd is op het verleden. Ons landschap, die voor een deel gekenmerkt wordt door landbouw, heeft veel overeenkomsten met de gemeente Molenlanden. Gorinchem is een gemeente waar veel inwoners op steunen voor zorg in het ziekenhuis, maar biedt ook toekomst door opleiding aan onze jongeren die aansluit op de maakindustrie in onze gemeente.
Wanneer een opgave erom vraagt, sluiten ook andere gemeenten bij de samenwerking aan, zoals bij de klimaatopgaven binnen de dijkring 16. De GR AV is het hart van de samenwerkingen binnen deze regio, waarin nieuwe projecten ten gunste van de regio in worden ontplooid. Onze overtuiging: samenwerking is de weg waarlangs belangrijke resultaten geboekt kunnen worden.