Wijk- en dorpsgericht werken
Het realiseren van ambities voor de fysieke leefomgeving doen we samen met onze inwoners en ondernemers. Wijk- en dorpsgericht werken is de norm in Vijfheerenlanden.
Deze manier van werken zorgt ervoor dat de inwoners gestimuleerd worden eigen initiatieven te ontplooien in hun buurt of wijk en daarbij, als dat nodig is, gefaciliteerd worden door de gemeente (overheidsparticipatie). De omgevingsvisie geeft (bij een deel) van deze initiatieven kaders. Daarnaast zullen inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties betrokken worden bij het vormgegeven en uitvoeren van een groot aantal ambities en speerpunten die opgenomen zijn in de omgevingsvisie.
Wat willen we bereiken?
Een betrokken samenleving die terecht kan bij de gemeente als dat nodig is. Een goede samenwerking tussen de inwoners en de gemeente dat gebaseerd is op vertrouwen. Draagvlak in de buurten, door het houden van de goede gesprekken, op het moment dat wij als gemeente daar aan de slag gaan. En een meedenkhouding van de gemeente als de inwoner of ondernemer met een plan naar ons toe komt. We betrekken onze inwoners en ondernemers in een zo vroeg mogelijk stadium bij onze projecten en beleidsontwikkeling (inwonersparticipatie) en zetten daarbij in op goed verwachtingenmanagement en heldere communicatie. We respecteren de verschillen tussen alle dorpen en wijken. Maatwerk is in alle gevallen de standaard.
Hoe gaan we dat doen
We betrekken onze inwoners en ondernemers in een zo vroeg mogelijk stadium bij onze projecten en beleidsontwikkeling (inwonersparticipatie) en zetten daarbij in op goed verwachtingenmanagement en heldere communicatie. We respecteren de verschillen tussen alle dorpen en wijken. Maatwerk is in alle gevallen de standaard. We zijn zichtbaar en benaderbaar in de dorpen en wijken aanwezig. We weten daardoor welke behoeften er leven en houden daar rekening mee. We stimuleren de inwoners van onze dorpen en wijken om te komen met een eigen dorps- of wijkagenda. Deze dorps- of wijkagenda wordt door de gemeente uitgebouwd naar een dorps- of wijkvisie op het moment dat er een grote opgave ligt in het gebied, zoals bijvoorbeeld woningbouw. En we introduceren het inwonersberaad.