De recreatie in de gemeente past bij onze identiteit

De behoefte aan recreatie en ontspanning neemt toe door de groeiende bevolking in de regio. Bij de besteding van vrije tijd zoeken mensen steeds vaker mogelijkheden in de eigen omgeving.

Tekening van een persoon in een tent in een weiland met een koeDichtbij huis

Vanuit huis een wandeling of fietstocht kunnen maken wordt belangrijker. Vanuit de woonplaatsen kan men niet overal gemakkelijk het buitengebied in voor een wandeling of een fietstocht. Men kan een wandeling in de uiterwaarden van de Lek maken, maar de uiterwaarden van de Linge zijn niet toegankelijk voor wandelaars. Niet alle fietsroutes zijn vrij liggend. Bovendien is er geen rechtstreekse fietsverbinding tussen Leerdam en Vianen. Daarnaast is het niet mogelijk om vanuit of naar het noorden, over de Lek, een rondje te fietsen zonder de Lek met de pont over te steken.

Voor de regio en verder

Naast lokale vrijetijdsbesteding zien we een groei van recreanten die van verder komen en soms meerdere dagen willen blijven. Onze gemeente heeft hiervoor een aantal campings, B&B ’s, recreatiegebieden, toegankelijke natuurgebieden en aantrekkelijke fietsroutes. Leerdam en Vianen zijn gericht op dagrecreatie. Hier kun je winkelen, een museum bezoeken en er zijn voldoende horecagelegenheden.

Balans met de omgeving

We zien dat de wensen van recreanten heel divers zijn. De vraag naar kwaliteit, luxe en comfort neemt toe. Er is vraag naar duurzame concepten, kamperen bij de boer of juist een all-inclusive verblijfsbestemming. Men gaat steeds vaker buiten het hoogseizoen op een korte vakantie. De aandacht voor beleving neemt toe. Men wil iets unieks beleven.

Het is belangrijk dat de recreatie in balans is met de mogelijkheden en draagkracht van de leefomgeving. Recreatie kan immers ook overlast geven. Recreatiegebieden en routes worden intensief gebruikt door motorrijders, wielrenners, e-bikes, skaters en wandelaars. Daarnaast is de bereikbaarheid voor hulpdiensten en de veiligheid bij evenementen een belangrijk aandachtspunt.

Evenementen

Naast recreatie en toerisme kent de gemeente een aantal terugkerende evenementen van diverse aard en omvang. Evenementen zijn periodieke of eenmalige gebeurtenissen op het gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis etc. Deze evenementen vinden plaats in de dorpen en steden, waaronder de historische paardenmarkt en de sleepbootdagen in Vianen. Daarnaast vinden er de laatste jaren in het buitengebied enkele succesvolle muziek evenementen plaats.

De evenementen bedienen verschillende doelgroepen binnen de gemeente. Zo is er voor jong en oud wat te doen. Het zijn ontmoetingsplekken, ze geven reuring, naamsbekendheid en economische spin off, zo voegen ze wat toe aan het sociaal-culturele leven binnen de gemeente.

Evenementen kunnen echter ook voor overlast zorgen of schade, om die reden is vaak een evenementenvergunning nodig waaraan voorschriften worden verbonden met betrekking tot onder meer geluid, verkeer en parkeren, en indien aan de orde dat het evenement met behulp van een deskundige ecologisch op zorgvuldige wijze wordt ingepast.

Wat willen we bereiken?

We zorgen voor voldoende aantrekkelijke, groene fiets- en wandelroutes die de woonplaatsen met het landelijk gebied verbinden, waardoor bewegen en recreëren voor onze eigen inwoners in hun eigen omgeving gemakkelijker en aantrekkelijker wordt. Hierbij houden we nadrukkelijk rekening met onze minder mobiele inwoners, zodat ook zij overal kunnen komen. We sluiten aan op de doelen van het Integraal Ruimtelijk Perspectief, waarin onze gemeente zich als buitenpoort van de regio kan ontwikkelen. We willen de recreatieve routes naar omliggende gemeenten verbeteren, om ook bovenlokale routes mogelijk te maken.

Recreatie die past bij onze waarden

We willen ruimte bieden aan toeristisch recreatieve ontwikkelingen die passen bij onze waarden. Dat betekent dat we vooral kansen zien voor kleinschalige recreatie passend in ons rustige, prachtige buitengebied. We staan geen grootschalige vakantieparken, dagrecreatie of horeca toe.

Voorwaarde voor (recreatieve) ontwikkelingen is dat zorgvuldig omgegaan wordt met de landschappelijke en cultuurhistorische waarden. We stellen daar vooraf voorwaarden aan. Zie hiervoor het stappenplan op de pagina Proceswijzer en de waardenkaart. Elk plan is een kans om de waarden te versterken. We willen dat de toeristische sector gericht is op de omgeving en bijdraagt aan de lokale economie. In samenwerking met andere gemeenten in de regio stimuleren we meerdaags bezoek, waarbij bezoek aan het buitengebied wordt gecombineerd met cultureel erfgoed en oude stadjes met aantrekkelijke centra. Onze landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteiten versterken, maakt het beleven ervan nog aantrekkelijker voor toerisme.

Hoe gaan we dat doen?

  • Recreatieve ontwikkelingen dienen landschappelijk te worden ingepast, dienen aan te sluiten op een recreatief netwerk en een bijdrage te leveren aan de lokale economie.
  • We zetten in op groei van het toerisme en recreatie in de komende jaren, passend bij de schaal en identiteit van de gemeente.
  • We zetten, samen met omliggende gemeenten, in op een compleet, meerdaags recreatief aanbod met verbinding tussen verschillende plekken, routes en recreatievoorzieningen. We doen dat in samenhang met de ontwikkeling van natuur en water, zowel binnen als buiten de woonplaatsen. We zetten ook in op groene verbindingen tussen Lek en Linge.
  • We willen de knooppunten ontwikkelingen tot recreatieve transferia, passend bij de schaal van de gemeente.
  • We willen de identiteit en specifieke hoge kwaliteiten van ons gebied verder promoten.
  • We stimuleren en/of bieden ruimte aan initiatieven die extensieve, kleinschalige recreatie ondersteunt of versterkt, zoals vaarrecreatie, bijvoorbeeld kleinschalige overnachtingsmogelijkheden bij woningen of nieuwe fietsverhuurplekken.
  • De verschillende opgaven in het gebied gaan we waar mogelijk combineren.